Act FAST opět na Blesk Ordinaci: o mozkové mrtvici jasně a prakticky


Mozková mrtvice je velmi nevyzpytatelná, protože navzdory mýtům může udeřit kdykoli a postihuje i mladší ročníky. Proto jsme na Blesk Ordinaci, která se konala v úterý 24. září na náměstí Svobody, seznamovali návštěvníky s příznaky cévní mozkové příhody a jejími rizikovými faktory.

Blesk Ordinace, zaměřená na prevenci zdraví, je již tradiční akcí, kde lidé mohou během jednoho dne absolvovat důležitá vyšetření, a to i bez doporučení od obvodních lékařů. Projekt Act FAST se této akce účastnil již po páté, aby předal ucelené informace o mozkové mrtvici, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě.

Lidé si pomocí dotazníků ověřili, zda netrpí rizikovými faktory, a za asistence týmu Act FAST a ambasadorů si nechali změřit krevní tlak, který ke vzniku mrtvice významně přispívá. Pomocí modelu cév si také mohli lépe představit, co přesně se v mozku při tomto onemocnění děje. „Velice nás potěšil velký zájem lidí o preventivní akci, a to i přes nepříznivé počasí. Na našem stánku jsme více než 200 zájemcům poradili, jak dostat své rizikové faktory pod kontrolu. Předávali jsme také informace o příznacích a správné reakci a 40 soutěžících, kteří vyplnili náš znalostní kvíz, navíc získali odměnu,“ popsala průběh akce vedoucí Skupiny veřejného zdraví Hana Maršálková.

Blesk Ordinaci připravil deník Blesk ve spolupráci s Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně a dalšími brněnskými partnery. Akce se konala pod záštitou ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a generálním partnerem byla Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Vznik webové stránky byl podpořen projektem JMK 062309/19/ORR „Rozšíření výzkumné sítě pro studium populačních intervencí v oblasti cévních mozkových příhod (CMP-NET)